top of page
  • Writer's pictureJuho Kuusisaari

Kuormitus & palautuminen

Kuormituksen ja palautumisen välinen sykli ohjaavat kehitystä eteenpäin.


Palautumisesta puhuminen on jo vähän kliseistä, mutta edelleen tarpeellista, sillä monen tavoitteellisen treenaajan huomio kiinnittyy edelleen liiaksi epäolennaisiin asioihin.


1️⃣ Yksi harjoittelun ohjelmoinnin olennaisia tarkoituksia on annostella ihmisille salilla sellaista kuormitusta, joka pitkällä aikavälillä kehittää ja vie eteenpäin kohti omia tavoitteita. Annostelun määrä tekee harjoittelusta joko myrkkyä tai lääkettä. Harjoitusohjelma on kuormituksen ja palautumisen kahdenkeskistä kanssakäyntiä. Harjoittelua seurataan ja kuormitusta annostellaan sen mukaan mikä toimii KÄYTÄNNÖSSÄ, ei vain TEORIASSA.


2️⃣ Vertaus "kuormituskupista" kuvaa hyvin sitä, että voimme joko pyrkiä hallitsemaan elämän kuormittavia asioita, tai sen sijaan koettaa nostaa kuormituksensietokapasiteettia omilla toimillamme (kuva). Suurin vaikutus kapasiteettiin on tylsillä, mutta tärkeillä perusasioilla, kuten uni, ravinto ja sosiaalista sekä psyykkistä hyvinvointia tukevat asiat.


Niin sanotut "palautumismenetelmät" vievät valitettavan usein liikaa huomiota oikeasti merkityksellisiltä asioilta. Palautumismenetelmät tulisi nähdä ennemminkin vahana, jolla kuppia voi halutessaan hieman kiillottaa jos se hyvältä tuntuu ja sitä kautta saada aavistus lisää apua kokonaisuuteen. Todelliset tulokset tehdään kuitenkin jollain muulla.➡️ Palautumisen hallinta ei aina ole helppoa. Täydellinen tilanne on lähtökohtaisesti epärealistinen ja sen sijaan meidän olisi hyvä pyrkiä ylläpitämään tilanteeseen nähden OPTIMAALINEN suhde kuormituksen ja palautumisen välillä. Tällä tavalla varmistamme pitkän aikavälin kehityksen ja useammat terveet treenipäivät.


Kun kuppi on kunnossa ja kapasiteettia on varastossa, pystymme myös ylikuormittamaan itseämme tarkoituksenmukaisesti. On hyvä huomata, että tavoitteellinen voimaharjoittelu vaatii systemaattisesti erilaista kuormitusta kuin terveysliikunta, sillä tavoitteet on asetettu korkeammalle. Tuloksia on helpompi saavuttaa tiedolla ja taidolla kuin pelkällä tuurilla.


- Juho

49 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page