top of page
Writer's pictureJuho Kuusisaari

Karjalan mestari 2024 - voimanoston kutsukilpailu Joensuussa

Lauantaina 29.07. käytiin Joensuun torilla ulkoilmakilpailu. johon oli kutsuttu Suomalaisia kärkipään voimanostajia sekä naisten että miesten sarjoista. Varsinainen kilpailu käytiin miesten ja naisten kesken kahdessa ryhmässä IPF GL-pisteillä eri painoluokkiin itsensä punnitsevien urheilijoiden välillä. Molemmilla voittajille oli tarjolla 1000€ pääpalkinto.

Valmennustallimme kolme urheilijaa sijoittuivat seuraavasti:

• Ellen Grönlund naisten sarjan kulta yhteistuloksella 533kg (SE) ja pisteillä 105,527. Kolmen lajin tulokset olivat 205,5kg (SE) - 110kg - 217,5kg.

Ellenin kanssa takana onkin vasta lyhyempi yhteistyö, jonka aikana ei tietenkään ole vielä ollut aikaa työstää mitään ihmeellisyyksiä. Sen sanottuani olen erittäin tyytyväinen kuluneisiin kuukausiin, sillä 12 viikon yhteistyön aikana olemme selkeästi päässet hyvin vauhtiin ja kilpailuja ympäröineistä haastavista olosuhteista huolimatta saimme kirjoille ennätystuloksen ja hyviä havaintoja kohti seuraavia kilpailuja. Jo kovalla tasolla olevan urheilijan valmentaminen ja hänen harjoittelunsa suunnittelu on tietenkin valmennuksellisesti aina haaste, sillä tulostason nostaminen entistä korkeammalle vaatii todennäköisesti koko ajan entistä tarkempia havaintoja ja osumia vuosiharjoittelussa.

• Fanni Savela naisten sarjan hopea yhteistuloksella 494,5kg (SE) ja pisteillä 105,358. Kolmen lajin tulokset olivat 170kg (N23 SE) - 122kg (SE) - 202,5kg (SE).

Fannin kanssa on takana jo useamman vuoden yhteistyö, jonka aikana Fanni on tehnyt valtavan työn ja nostanut itsensä aloittelijasta ja ensimmäisistä kilpailuista Suomen aivan kärkipään voimanostourheilijaksi. Fannin tulos jäi pienesti vajaaksi maagisesta 500 kilon yhteistuloksesta, mutta tuos oli silti tuntuva parannus entiseen viime vuoden lopulla juniorien EM-kilpailuissa tehtyyn tulokseen (481,5kg). Harjoittelussa on vielä hetki aikaa lisätä kierroksia kohti vuoden päätavoitetta, eli alle 23-vuotiaiden MM-kilpailuja 2024 ja suunta vaikuttaisi Karjalan Mestarin perusteella olevan oikea!

• Antti Kriikkula miesten sarjan pronssi yhteistuloksella 855kg pisteillä 99,873. Kolmen lajin tulokset olivat 312,5kg - 227,5kg - 315kg.

Myös Antin kanssa on takana useampien vuosien yhteistyö ja tämä kilpailu näytteli kokonaisuudessa ensisijaisesti viime vuotisen SM-kilpailun yhteydessä revenneen reisilihaksen kuntoutuksen päätepistettä ja comeback-kilpailua. Halusimme laadukkaan kilpailun ylöstulleilla yrityksillä ja näin kävikin 8/8 kilpailulla. Viimeisessä kyykyn jätimme tarkoituksella ottamatta, sillä toinen kyykky oli jos sen verran raskas ja tiesimme hyvin tiukkojen kyykkyjen vievän pois loppukisan vedoista. Tästä on nyt erittäin hyvä nostaa vielä hieman harjoittelun tehoa ja rakentaa tämän vuoden lopulla häämöttävään SM-kilpailuun 2024 uusi tuloskunto!

Naisten välille jäi pisteissä hyvin marginaalinen ero ja kilpailu olikin loppuun saakka todella tiukka. Rekrytoin kilpailuun etukäteen huoltotiimin, jotta pystyisin itse pelaamaan päävalmentajan pelipaikkaa kilpailun ympärillä ja kilpailutilanteessa sekä jääväämään itseni ulos tiimin sisäisestä mahdollisesta korotuspelistä. Rakensimme asianmukaiset taktiikat kaikille etukäteen ja olin kilpailutilanteessa tietenkin huoltamassa kilpailijoita, mutta tämän järjestelyn ansiosta urheilijoilla oli oma henkilökohtainen huoltaja vielä lopulliseen korotuskikkailuun ja kilpailu pysyi reilumpana kaikille osapuolille.

Ellen ja Fanni nousivatkin näillä pisteillä Suomen all time rankingin sijoille 1. ja 2. (Ellen korotti omaa ennätystään ja Fanni nousi toiselle sijalle).

Kilpailua edeltävät olosuhteet olivat haastavat, sillä keli oli viikonloppuna todella helteinen ja ulkoilmakisa tuo mukanaan aina kaikenlaisia muitakin arvaamattomia muuttujia. Lämpötila onneksi hellitti iltaa kohti ja kuumuus ei ollut enää kilpailun aikana ensisijainen huolenaihe, kunhan riittävästä nesteytyksestä oli edellisten vuorokausien aikana huolehdittu (etenkin painonvetoon yhdistettynä). Sääennusteet lupasivat sadekuuroja, mutta vettä ei tullutkaan ja onneksemme sekä nostolava että lämmittelyalue pysyivät kuivana läpi kisan. Päinvastoin iltaa vasten kova tuuli, nopeasti laskenut lämpötila (tässä lähinnä kontrasti 31°->20°) ja pitkähköt odotusajat lämmittelyn, ensimmäisen noston ja seuraavien nostojen väleillä asettivat urheilijoilla lämpimänä ja keskittyneenä pysymisen haasteita.

Pienestä kehitystoiveista huolimatta kilpailu oli mielestäni todella hyvin järjestetty ja oli hienoa seurata Suomen kärkinostajien tekemistä kesäisenä iltana torilavalla hyvän juontajan sekä suuren liveyleisön (400-600 hlö?) säestämänä. Suuret kiitokset siis järjestäjille tällaisen erikoiskilpailun toteuttamisesta ja uskon jatkoa seuraavaan ensin vuonna vielä päivitetyillä yksityiskohdilla!

Ajattelen, että tällaiset kilpailut tuovat lajille hyvää nostetta ja positiivista huomiota tavallisen kilpailutoiminnan rinnalle ja ne nostavat hyvällä tavalla esiin urheilijoita ja hahmoja lajin sisältä. Ihmisiä kiinnostavat ihmiset ja Suomen voimanosto pitää sisällään mielenkiintoisia urheilijoita kaikenikäiselle yleisölle seurattavaksi.