Entäs se voimailijan peruskunto? Tasasykkeinen ja HIIT. Ajattelen niin, että jos jaksaminen ei riitä muutamaan punttitreeniin viikossa, tai sietokyky vähänkään korkeampaan volyymiin on hyvin huono, niin varmistelisin peruskunnon tilanteen.
➡️ Kokeneemmallekin voimailijalle riittävä arkiaktiivisuus toimii pohjana. Sen lisäksi pari kestävyysharjoitusta viikossa eivät varmasti vaikuta negatiivisesti lihasmassan tai voiman kehitykseen.
➡️ Peruskestävyys vaikuttaa lihasten aerobiseen energia-aineenvaihduntaan sekä sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoon positiivisesti. Tavallisesti terveys alkaa voimailijoitakin kiinnostamaan enemmän 30-40 ikävuoden välissä.
➡️ Kestävyysharjoittelu vaikuttaa positiivisesti kuormituksenhallintaan kuormituksensietokyvyn ja sarjojen sisäisen, välisen sekä jälkisen palautumiskyn kautta. Käytännössä siis siedät harjoittelua paremmin ja pitkän aikavälin harjoitettavuus nousee, jolloin myös tulokset nousevat.
❌ Yksi klassinen sudenkuoppa on painaa peruskestävyysharjoitukset aivan liian kovalla intensiteetillä. ”Pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta” on hyvä perussääntö, jolloin sykkeen tulisi olla tasaisesti noin 60-80% maksimisykkeen välillä.
❌Sen lisäksi kannattaa valita oikea laji. Uinti, juoksu ja pyöräily asettavat esimerkiksi kaikki hyvin erilaisia vaatimuksia tuki- ja liikuntaelimistölle. Monelle voimailijalle juoksu ei todennäköisesti ole ensisijainen valinta, sillä se edellyttää varsin kovaa pohjakuntoa halutuilla sykealueilla tehtäväksi ja sisältää voimakkaampaa iskutusta tuki- ja liikuntaelimistölle.
On hyvä huomioida, että suurempi lihasmassan määrä vaikuttaa suhteelliseen hapenottokykyyn ja esimerkiksi tuki- ja sidekudoksiin kohdistuviin voimiin. 80kg kestävyysharrastajan ja 120kg voimailijan fysiikat eivät kulje 3km cooperia samoilla asetuksilla.
➡️ Kestävyysharjoittelun suhteen suosittelen voimailijoille monipuolisuutta. Harjoitukset tulevat helpommin tehtyä kun ne ovat edes jollain tavalla mielekkäitä.
Käytännön harjoituksina myös HIIT:it toimivat tasasykkeisen kaverina hienosti. Käytännön kokemus tulee erittäin suotuisia vaikutuksia lepoverenpaineeseen sekä hapenottokykyyn. HIIT on myös kalenterissa rerussitehokas ratkaisu!
- Juho
Comments