top of page
  • Writer's pictureJuho Kuusisaari

Voimanosto ja peruskunto

Entäs se voimailijan peruskunto? Tasasykkeinen ja HIIT. Ajattelen niin, että jos jaksaminen ei riitä muutamaan punttitreeniin viikossa, tai sietokyky vähänkään korkeampaan volyymiin on hyvin huono, niin varmistelisin peruskunnon tilanteen.


➡️ Kokeneemmallekin voimailijalle riittävä arkiaktiivisuus toimii pohjana. Sen lisäksi pari kestävyysharjoitusta viikossa eivät varmasti vaikuta negatiivisesti lihasmassan tai voiman kehitykseen.


➡️ Peruskestävyys vaikuttaa lihasten aerobiseen energia-aineenvaihduntaan sekä sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoon positiivisesti. Tavallisesti terveys alkaa voimailijoitakin kiinnostamaan enemmän 30-40 ikävuoden välissä.


➡️ Kestävyysharjoittelu vaikuttaa positiivisesti kuormituksenhallintaan kuormituksensietokyvyn ja sarjojen sisäisen, välisen sekä jälkisen palautumiskyn kautta. Käytännössä siis siedät harjoittelua paremmin ja pitkän aikavälin harjoitettavuus nousee, jolloin myös tulokset nousevat.❌ Yksi klassinen sudenkuoppa on painaa peruskestävyysharjoitukset aivan liian kovalla intensiteetillä. ”Pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta” on hyvä perussääntö, jolloin sykkeen tulisi olla tasaisesti noin 60-80% maksimisykkeen välillä.


❌Sen lisäksi kannattaa valita oikea laji. Uinti, juoksu ja pyöräily asettavat esimerkiksi kaikki hyvin erilaisia vaatimuksia tuki- ja liikuntaelimistölle. Monelle voimailijalle juoksu ei todennäköisesti ole ensisijainen valinta, sillä se edellyttää varsin kovaa pohjakuntoa halutuilla sykealueilla tehtäväksi ja sisältää voimakkaampaa iskutusta tuki- ja liikuntaelimistölle.


On hyvä huomioida, että suurempi lihasmassan määrä vaikuttaa suhteelliseen hapenottokykyyn ja esimerkiksi tuki- ja sidekudoksiin kohdistuviin voimiin. 80kg kestävyysharrastajan ja 120kg voimailijan fysiikat eivät kulje 3km cooperia samoilla asetuksilla.


➡️ Kestävyysharjoittelun suhteen suosittelen voimailijoille monipuolisuutta. Harjoitukset tulevat helpommin tehtyä kun ne ovat edes jollain tavalla mielekkäitä.


Käytännön harjoituksina myös HIIT:it toimivat tasasykkeisen kaverina hienosti. Käytännön kokemus tulee erittäin suotuisia vaikutuksia lepoverenpaineeseen sekä hapenottokykyyn. HIIT on myös kalenterissa rerussitehokas ratkaisu!


- Juho

58 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page