RPE voimaharjoittelussa
- Juho Kuusisaari
- 2 days ago
- 1 min read
Silloin tällöin voi myös hassutella, mutta ei jatkuvasti.Mutta yleisiä väärinymmärryksiä RPE/RIR-perusteisesta harjoittelusta:
1. RPE ei ole liian monimutkainen.RPE:ssä ei jännästä nimestään huolimatta ole mitään ylitsepääsemättömän ihmeellistä, vaikka tietysti minkä tahansa vastaavan auregulaatiotyökalun käyttöönottaminen vaatii aikaa (RPE, RIR, varaa toistoja jne.). Jokainen treenaaja joka tapauksessa enemmän tai vähemmän arvioi tekemistään reaaliajassa ja pohtii miltä edellinen sarja tuntui suhteessa suorituskykyynsä. Tämä on mielestäni hyvä taito oppia jo aivan aloittelijasta lähtien ja siksi olen käyttänyt RPE:tä tai vastaavia työkaluja aiemmin myös vähemmän kokeneille voimaharjoittelijoille. Oliko tämä helppo, keskivaikea, vaikea? Siitä se lähtee.
2. RPE ei tarkoita, että aina treenataan liian kevyesti.RPE:n tarkoitus ei ole tehdä harjoittelusta helppoa löysäilyä, vaan se auttaa säätelemään sarjojen intensiteettejä normaalin päiväkohtaisen vaihtelun sisällä ja osumaan juuri sille päivälle sopivaan intensiteettiin. Tavoitteena ei ole aina tehdä kaikkea täysillä maksimaaliseen uupumukseen ja %1rm suhteutettuna, vaikka intentio täysillä onkin.Harjoittelu ja adaptaatiot eivät ole kiinnostuneita siitä, mitä minä haluaisin laittaa tankoon juuri sinä päivänä, vaan ne ovat kiinnostuneita siitä mikä kussakin hetkessä toimii. Tiettyihin kiloihin kannattaa asettaa välitavoitteita ja välillä on aika puskea kovemmin, mutta mielihalu on harvoin hyvä työkalu intensiteettien valitsemiseen.
3. RPE ei tee treeneistä epämääräisiä ja liian vaihtelevia keskenään. Vaikka RPE:n tarkoitus on mahdollistaa liikkeet sekä ylös että alas, niin mielessämme on aina jokin skaala kehittävästä alueesta. Valintoja ei tehdä mielivaltaisesti hetken mielijohteesta.Jokaista harjoitusta ei lähestytä kuin tyhjää paperia, vaan päivän ja viikon merkintöjä suhteutetaan edellisten harjoituksien vastaaviin, koska harjoitusohjelma on pidemmän ajan projekti.
RPE toimii myös hyvin yhteen liikenopeusperusteisen harjoittelun ja prosenttiperusteisen laskennan kanssa. Usein käytännön tuloksia tuottavassa ohjelmoinnissa yhdistelläänkin useampaa erilaista tapaa hallita intensiteettejä.
-Juho
Comments