top of page
  • Writer's pictureJuho Kuusisaari

Onko maastaveto vaarallinen liike selälle?

Törmäsin tähän väittämään tänään jälleen somessa toisen ammattilaisen kynästä ja halusin kirjoittaa pari sanaa vaihtoehtoisena totuutena.


Maastavedon tilalla voisi oikeastaan olla mikä tahansa kuntosaliharjoittelusta tuttu liike.


Vakkariseuraajat tietävät jo tässä vaiheessa vastauksen: Ei tietenkään, pelkkä liike ei vielä yksinään tarkoita mitään, sillä konteksti liikkeen ympärillä vaikuttaa olennaisesti sen aikaansaamaan lopputulokseen. On aika ajattelematonta vain väittää liikettä sellaisenaan ”vaaralliseksi”.Lähtökohtaisestihan voimaharjoittelu ja liikevalintana esimerkiksi maastaveto ovat selän hyvinvoinnin kannalta erinomaisia valintoja! Kyse on ANNOSTELUSTA. Liian paljon, liian intensiivisesti tai liian oudokseltaan saattavat nostaa loukkaantumisherkkyyttä.


Annostelun jälkeen kyse on tapauskohtaisista valinnoista. Mitkä valinnat johtavat kohti yksilön omia tavoitteita ja viekö juuri maastaveto kohti näitä tavoitteita?


Meillä ammattilaisilla etenkin on taipumusta tuputtaa omia suosikkimetodejamme myös niille kenelle ne eivät sellaisenaan sovi… Olen itsekin astunut tähän sudenkuoppaan useita kertoja.


Tässä vaiheessa on myös hyvä muistuttaa, että klassinen maastaveto ei tietenkään ole pakollinen liike kuin voimanostajalle. Maastavedon ei myöskään tarvitse tarkoittaa suoran tangon maastavetoa. Terveyden, lihasmassan tai yleisen suorituskyvyn näkökulmista tuloksia saa hyvin muillakin liikevalinnoilla. Maastaveto voi esimerkiksi olla keino toteuttaa lannesaranan liikemallia. Kenenkään ei-voimanostajan ei tarvitse tai kannatakaan fiksoitua kyykky-penkki-mave-akselille, vaikka monelle isot klassiset moninivelliikkeet ovatkin helppo voimaharjoittelun peruskivi.


➡️ Siispä. Ei turhaan demonisoida yksittäisiä liikkeitä huonoiksi tai hyviksi, vaan mietitään pintaa syvemmälle.


Ei muuta kuin vetoja. Ihmisen kroppa on itse asiassa tosi vahva, kunhan vaan katsoo annostelun kohdilleen. 😇


517 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page