Harjoitusvuoden yhteenlasketun hyödyn pitäisi suurempi kuin yksittäisten treeniohjelmien summa, mikäli harjoittelu on pidemmällä aikavälillä järkevää ja systemaattista.
Ihminen on kompleksi kokonaisuus. Samoin suorituskyky. Se tarkoittaa sitä, että komplekseja kokonaisuuksia hallitaksemme emme voi yksinkertaistaa monimutkaisia asioita liikaa, vaan meidän täytyy pysty liikkumaan sujuvasti yksinkertaisen sekä monimutkaisen välimaastossa.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yksittäisten treeniohjelmien satunnaisen pötköttämisen lisäksi keskikokeneen tai kokeneen treenaajan on muodostettava harjoittelustaan looginen jatkumo. Jokainen treenijakso siis rakentaa edellisen päälle ja varsinainen ”harjoitusohjelma” onkin koko vuoden yli laskeutuva kehittävä jatkumo.
Kokeneempi treenaaja vaatii kehittyäkseen aikaa ja uudet ennätykset vaativat taustalle paljon pohjatyötä. Etenkin jos taustalla on jotain henkilökohtaisia kehitystä haastavia muuttujia, kuten hyvin kiireinen arki, loukkaantuminen tai krooninen kipu. Perspektiiviä täytyy laajentaa ja kerätä kehitystä tukeva kokonaisuus pienistä paloista vaihe kerrallaan. Kehitystä on usein seurattava muillakin mittareilla kuin absoluuttiselle 1RM-tuloksella, vaikka se tärkein olisikin.
1️⃣ Kokoa harjoitusvuodesta looginen jatkumo yksittäisten satunnaisten treeniohjelmien sijaan.
2️⃣ Tällöin vaikka kehitystä ei tulisi odotetusti, olet silti voittanut. Systemaattinen harjoittelu ja seuranta helpottaa tiedon keräämistä ja siten tiedät jatkossa aina vain paremmin, että mikä toimii ja mikä puolestaan ei toimi.
Menestystä ja suunnitelmallisuutta treeneihin!
- Juho
Comments